• Stine Ripegutu

10 tips til å redusere garderobenÅ redusere garderoben kan føre til at du får mer oversikt over hvilke plagg du eier. Når du kun har plagg du liker, er det også større sannsynlighet for at du tar vare på plaggene. Dette er bedre for miljøet og lommeboka.


Jeg har også opplevd at jeg blir mer kreativ med de plaggene jeg har. I min garderobe har jeg valgt å ha mange ulike plagg for å ha muligheten til å leke med garderoben og bruke den i mange forskjellige former til mange forskjellige anledninger. For andre så passer det bedre å ha mange like plagg i kun noen få utvalgte farger for å ikke trenge å tenke på hvordan man skal kle seg. Noe blant annet Barack Obama og Mark Zuckerberg er kjent for. Deres grunn er for å redusere antall avgjørelser på en dag og heller bruke den energien på noe annet.


Uansett hva grunnen er for hvorfor du skulle ønske å redusere garderoben, tenkte jeg at jeg kunne dele noen tips. Dette er både tips til hvor du kan starte for å redusere garderoben, men også tips til hvordan man faktisk klarer å holde forbruket sitt nede.


Så da er det bare å starte, her er mine 10 tips:


Nr.1 - Se over garderoben

Gjør deg kjent med hva du har. Er det mye du aldri bruker? Hva bruker du ofte? Har du mye som ligner på hverandre?


Kanskje kan det hjelpe å legge alle plaggene ut på gulvet og i hauger. For eksempel en haug med hva du elsker, en med hva som aldri blir brukt og en haug med plagg du vet du ikke lengre ønsker i garderoben. MariKondo-metoden, hvor man kun tar vare på ting som gir en glede, kan også være til hjelp her.


Nr. 2 - Gjør deg noen tanker om ditt forbruksmønster

For å holde garderoben liten, er det smart å bli bevist på hvorfor du kjøper inn plagg, spesielt de plaggene du aldri bruker.


Impulskjøper du ofte? Bruker du shopping som en form for terapi? Sier du alltid ja til klær andre tilbyr deg (selv om du vet du ikke kommer til å bruke de)? Elsker du å finne kupp på salg eller på vintage-butikker?


2a - shoppestopp

En fin metode for å bli mer bevisst forbruksmønsteret er for eksempel å ha shoppestopp i en periode, da blir man tvunget til å bruke de plaggene du allerede har, og du kan bli mer bevisst hva det er som trigger deg til å kjøpe noe nytt.


2b - Tenk deg om

Funker det ikke dette for deg, kan du for eksempel bestemme deg for at du alltid skal tenke på kjøpet ditt en dag eller to. Finner du noe du absolutt elsker, legg det av eller tilbake i hyllene. Tenker du fortsatt på det dagen etterpå og føler det vil gi en verdi i klesskapet så kan du komme tilbake.

Spør deg selv om du kommer til å like plagget så mye at du ønsker å reparere det om det går i stykker.


Nr. 3 - Lag en liste

For meg hjalp det veldig å skrive ned hvilke type plagg jeg ønsket å ha inn i den "nye" garderoben. For eksempel 3 bukser, 4 t-skjorter, 2 tynne gensere, 2 ullgensere osv. Når man lager seg en slik liste er det viktig å ta utganspunkt i sin egen livsstil. Hvilke type plagg trenger du for å komme igjennom hverdagen? Hva gir deg glede?


Nr. 4 - Ikke heng deg opp i et antall

Å ha en bærekraftig og mindre garderobe, handler ikke om hvem som klarer å leve med minst, men om å redusere unødvendige kjøp, og unødvendig bruk av tid og penger.


Det viktigste er at garderoben dekker dine behov.


Nr. 5 Fargevalg

Det gjør det mye lettere å ha en mindre garderobe om fargene passer sammen. Da er det veldig lett å bruke plaggene sammen (du trenger ikke tenke på at plaggene ikke matcher), og det gjør det mye lettere når du skal vaske plaggene ettersom det meste da kan tas i samme vask.


Nr.6 - Passform og silhuett er viktig

Velg passformer hvor du føler deg komfortabel. Dette er jo egentlig viktig uansett, men enda viktigere når du har en mindre garderobe. Jeg husker jeg hadde mange plagg jeg ikke følte meg særlig komfortabel i, det var plagg som kun funket i noen anledninger, med noen plagg og det satt liksom aldri helt perfekt.


Det er også en ide å tenke på at plaggene kan styles på ulike måter, til ulike anledninger.


Nr.7 - Velg plagg i naturlige materialer

Naturlige materialer som for eksempel lin, bomull og ull. De "puster", er behagelige å gå med, lukter mindre og varer lenge.


Riktig nok er materialer basert på olje/plast ofte veldig robuste, de kan vare "evig". Det er jo noe av grunnen for at man har problemer med mikroplast. Ettersom plast er et billig materiale i forhold til de naturlige, blir plaggene ofte laget i dårlig kvalitet og brukt i feil type plagg. Det begynner å lukte fortere, og tar ikke opp fukt, så på varme dager blir det veldig fort klamt. Etter min erfaring, med noen få unntak, så ender det opp med at disse plaggene får en mindre levetid i garderoben.


Nr.8 - Lukt og se på klærne.

Det er det samme som man gjør for å redusere matsvinn, ser klærne rene ut og lukter de greit kan de brukes en dag til. Etter jeg begynte med dette vasker jeg klærne sjeldnere, noe som gjør det lettere å ha en minimalistisk garderobe, og det sliter mindre på klærne.


Nr. 9 - Lei og lån klær

Man trenger ikke å eie alt. Tidligere hadde jeg plagg (spesielt finklær) som jeg kjøpte til en spesiell anledning og etter det bare tok plass i skapet.


Jeg synes det er gøy å kunne endre utrykket mitt etter hvilke festlighet jeg skal på, og synes derfor det er helt genialt å leie og låne klær. Jeg har bevisst valgt å ikke ha noen finklær i min garderobe, med et unntak - bunaden, og leier eller låner når jeg har behov for det.


Nr. 10 - Reparer plaggene dine

Det sier seg jo selv at om man reparerer plaggene sine varer de lengre. Reparerer du plagget med en gang de har fått hull eller begynner å få hull, kan du få det veldig fint reparert og av og til nesten usynlig.

Er du stolt over at du reparerer plaggene dine, eller synes det er fint med broderier på plaggene anbefaler jeg å sjekke ut synlig reperasjon. Det gir plaggene et nytt utrykk og blir som en slags statement. Synlig reperasjon har akkurat begynt å komme til Norge, er det helt ukjent for deg vil jeg anbefale å sjekke ut Eva Kittelsen sin hjemmeside Myvisiblemend.no, eller søke på "visible mend" på YouTube eller pintrest.
---


Dette er tips basert på mine egne erfaringer, så alle disse tipsene funker kanskje ikke for deg, men forhåpentligvis kan det gi litt inspirasjon.


Har du noen erfaringer her, så vil jeg gjerne høre!


Jeg ønsker deg en fin dag,

Stine